De parels van Utrecht (1): Puha

08-04-2011 14:00


“Met een camera om mijn nek en een kladblok in mijn hand struin ik door de Hardebollenstraat, het ‘redlight district’ van Utrecht. En dan, tussen de rode lampen, verloren fietsen en rondborstige dames, zie ik Puha. Terwijl het ‘wip eens langs’-bord bij de deur me uitnodigend aankijkt en ik wat zweetdruppels van mijn voorhoofd veeg, stap ik naar binnen.”
Modeblogger Astid van Rooij gaat in haar woonplaats Utrecht op zoek naar nog onontdekte parels in het winkelaanbod. Parel nummer 1: Puha, walhalla voor jong (ontwerp)talent


Alles uniek
Puha is geen schaarsgeklede blondine, maar een winkel waar jonge, veelbelovende ontwerpers hun werk tentoonstellen en verkopen. Ongeveer een jaar geleden brachten HKU-studenten Chantal en Tamara de winkel tot leven. Met een klein budget, maar met heel veel energie, gingen ze aan de slag. Ook het interieur van Puha is volledig door jonge ontwerpers ontworpen. Van de ijzeren kledingrekken en de vogelvormige spiegels tot de haakjes in de paskamer, alles is uniek. “Op een kruk van de Ikea na,” vertelt mede-eigenaresse Tamara beschaamd.

De kleding-, boeken-, sieraden- en accessoirecollectie wordt op dit moment gevuld met ontwerpen van 50 verschillende ontwerpers. In de aanlooptijd van Puha werden de designers gescout op verschillende beurzen, maar tegenwoordig wandelen de ontwerpers zelf de winkel in, vaak zelfs met een portfolio bomvol experimentele creaties onder de arm.

Young Design
De ‘Young Design’-collectie die zo is ontstaan, bestaat uit panty’s, tassen, sleutelhangers, riemen, jurken, oorbellen, gekke boekjes en kaarten. Je kan dus zowel voor een complete outfit (exclusief schoenen) als voor een bijzonder cadeau bij Puha terecht. De ontwerpen zijn echter (vaak) afkomstig van kleine series en daardoor zijn er per artikel slechts een of twee stuks aanwezig. De kans is groot dat je favoriete shortje enkel in maat ‘S’ is gemaakt, dus je moet mazzel hebben. Daarnaast staan ‘eco’ en ‘fair’ kleding ook hoog in het vaandel.

Tussen de vele kledingstukken hangen onder andere de perzikkleurige shorts van Femke Agema, grote leren tassen van Sanne Gils en grijze capuchonjasjes van Ellen Benders. Stuk voor stuk unieke ontwerpen van de mooiste materialen (denk: leer, satijn, wol). Aan deze bijzondere kledingstukken en materialen hangt echter wel een prijskaartje. Voor een leren broekje betaal je al gauw meer dan honderd euro en voor een complete outfit mag je drie á vier briefjes  van honderd rekenen. Maar we zijn dan ook niet bij de ‘oh-jee-er-zit-nu-al-een-gat-in-H&M’.

En of je hier nou wel of niet is koopt, Puha is een bijzonder gave winkel waar iedereen beslist eens binnen moet ‘wippen’  voor een uurtje grasduinen door de collectie. Inspiratie gegarandeerd.

Astrid van Rooij blogt ook op haar eigen site Between Venus and Saturn.