Reportage: Iris van Herpen in het Centraal Museum

22-09-2011 14:00


Op Mode.deJaap besteedden we al eerder aandacht aan de expositie rondom het werk van Iris van Herpen in het Centraal Museum Utrecht. De jonge Van Herpen timmert immers internationaal hard aan de weg. Ook Michelle Duyn toog naar Utrecht om de tentoonstelling ‘Het Nieuwe Ambacht’ te bekijken. Een foto- en tekstverslag.


In mijn drukke agenda toch eindelijk een gaatje gevonden om naar de veelbelovende tentoonstelling ‘het Nieuwe Ambacht, Iris van Herpen en haar inspiratie’ in het Centraal Museum Utrecht te gaan. Deze ging over het werk van de succesvolle modeontwerpster Iris van Herpen van Nederlandse bodem die alles behalve draagbare kleding en op het randje van kunst en mode ontwerpt. Ze is een van de weinige Nederlandse ontwerpers die haar collecties mag showen op de catwalk tijdens Paris Fashionweek.

Kort maar krachtig
Ondanks dat er 25 werken uit voorgaande collecties van van Herpen tentoon werden gesteld, was het een kleine tentoonstelling. Maar wel een erg persoonlijke. Zo werden overal de gedachten achter haar projecten en vooral haar inspiratiebronnen blootgegeven.

Mode of kunst?
Wat ik zo mooi vind aan het werk van Iris is dat ze altijd experimenteert. Ze combineert oude ambacht met nieuwe technieken. En gebruikt bijvoorbeeld materialen die niet erg voor de hand liggen voor een jurk, zoals plastic of metaal. De draagbare pret-a-porter collecties die de meeste ontwerpers ontwerpen, vind ze saai. Ze experimenteert en zoekt grenzen op. Zo ontstaan er samenwerkingen met een hoedenontwerper en zelfs met architecten wat leidt tot fantasierijke en futuristische ontwerpen.

Nieuwe technieken
Ook een van haar beroemde 3D print ontwerpen was te bewonderen in het museum uit de collectie ‘Crystallization’. Deze werden gemaakt met een 3D printer die ook ‘in actie’ te bewonderen was.

De tentoonstelling is nog te zien tot 9 oktober 2011.